SEO Akademi Türkiye'nin En Çok Tercih Edilen SEO Kursu
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Robots.txt Nedir? Robots.txt Dosyası Nasıl Oluşturulur?

SEO Çalışmalarında Robots.txt Dosyasının Önemi

Robots.txt, robotların içeriklere nasıl ulaştığını, web sitesini nasıl taradığını, içerikleri nasıl dizine ekleyip kullanıcılara sunduğunu düzenleyen REP’in bir parçasıdır. Yani; web yöneticileri tarafından oluşturulan ve robotlara web sitelerindeki sayfaları nasıl tarayacaklarını öğreten dosyalara robots.txt diyoruz.

Şimdi robots.txt nedir sorusunun zihninizde biraz daha açıklığa kavuştuğunu düşünüyoruz. Google, Bing ve Yahoo gibi en büyük arama motorları, robots.txt isteklerini tanımakta ve kabul etmektedir. Ancak sanılan aksine çoğu web sitesinin robots.txt dosyasına ihtiyacı yoktur. Çünkü Google, sitenizdeki tüm önemli sayfaları bulup dizine ekleyebilmektedir. 

Robots.txt Nedir? 

Robots.txt, arama motoru örümceklerine web sitelerinin belirli sayfalarını ve bölümlerini taramalarını söyleyen dosyadır. Bir robots.txt dosyası, arama motorları için yönergeler içerir. Dolayısıyla SEO çalışmaları yürütürken arama motorlarına web sitesinin en iyi nasıl taranabileceği konusunda ipuçları vermek için robots.txt dosyası kullanılır. Özetle, robots.txt dosyası, SEO’nun en önemli ayaklarından biridir.

Robots.txt Dosyası Nasıl Oluşturulur?

Robots.txt dosyası nasıl oluşturulur konusuna değinmeden önce neden bir robots.txt dosyasına ihtiyacınız olduğunu anlamanız daha önemlidir. Web sitenizde dizine eklemesini istemediğiniz sayfalar mı var? Ya da kaynakların dizine alınmasını engellemek mi istiyorsunuz? Bir web sitesinin tüm bölümlerini gizli tutmaya mı ihtiyacınız var? Öyleyse robots.txt dosyasını kullanmak için geçerli bir sebebiniz var demektir. Şimdi gelelim, robots.txt dosyası nasıl oluşturulur ve robots.txt nasıl kullanır sorularına.

Robots.txt oluşturma işleminizi manuel olarak veya Google’daki hazır dizinlerden faydalanarak oluşturabilirsiniz. Bu işlem sırasında aşağıdaki robots.txt komutlarına uymak zorunda olduğunuzu unutmayın.

  • İlk olarak bir metin belgesi açın ve ismini, “robots.txt” yapın. 

  • Robots.txt dosyasını, kök dizine ekleyin.

  • Robots.txt dosyasını, web sitesinin URL formatıyla aynı yapın.

  • Robots.txt’i, UTF-8 türü kodlama uygun hale getirin.

Eğer bu alanlarda bilgili değilseniz robots.txt komutlarını, bir profesyonel eşliğinde oluşturmanız ve hazır dizinlerden faydalanmanız daha doğru olur. Wordpress tabanlı bir web sitesi için basit bir robots.txt dosyası şu şekilde görünür:

User-agent: *

Disallow: /wp-admin/

Şimdi bu örnek üzerinden robots.txt nasıl kullanılır sorusunu açıklayalım. User-agent; takip edilen direktiflerin hangi arama motorları için olduğunu gösterir. *, bu yönergelerin tüm arama motorları için geçerli olduğunu belirtir. Disallow, hangi içeriğe erişilemediğini gösteren yönergedir. Wp-admin ise erişilemeyen dosyayı gösterir.

Arama motorlarına web sitenizin belirli dosyalarına, sayfalarına veya bölümlerine erişim izni vermeyebilirsiniz Bunu, disallow kullanarak yapabilirsiniz. O halde, robots.txt komutları aşağıdaki gibi görünür: 

User-agent: *

Disallow: /wp-admin/

Robots.txt dosyası nasıl oluşturulur sorusu ile ilgili bir diğer ayrıntı ise her yönerge için ayrı bir satır kullanılmasıdır. Eğer tüm robots.txt komutlarını tek bir sayfada sunarsanız arama motorlarının web sitenizde aksaklık yaşamasına neden olabilirsiniz. Yanlış robots.txt nedir, diyenler için hemen bir örnek paylaşalım:

User-agent: * Disallow: /directory-1/ Disallow: /directory-2/ Disallow: /directory-3/

Robots.txt Sitemap – SEO Çalışmalarınızı Güçlendirin!

Robots.txt dosyasının öncelikli görevi Google’a taramaması gereken sayfaları söylemek olsa da robots.txt sitemap, arama motorlarını site haritalarına da yönlendirmektedir. Bu işlev de web sitenizin Google’daki sıralamasını iyileştirmektedir. İşte, Bir robots.txt dosyasında tanımlanan XML site haritası:

User-agent: *

Disallow: /wp-admin/

Sitemap: https://www.example.com/sitemap_index.xml

SEO Çalışmalarında Robots.Txt Dosyasının Önemini Keşfedin!

Robots.txt nedir,  robots.txt nasıl kullanılır ve robots.txt nasıl oluşturulur konularına değindiğimize göre şimdi robots.txt dosyasının SEO çalışmalarındaki işlevinden bahsedebiliriz. İlk olarak yanlış ayarlanmış bir robots.txt sayfasının SEO performansınızı etkileyebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Özellikle de büyük web siteleri için engellenmesi gereken kısımları engellememek ya da bloklanması gereken içerikleri göstermek gibi hatalar yapılabilmesi mümkündür. 

SEO çalışmalarında en önemli fonksiyonun, arama motorlarında çıkan içerikleriniz olduğunu unutmayın. Dolayısıyla sitenizdeki hangi bölümlerin Google’da sıralanması gerektiğini anlatan robots.txt dosyasını oluştururken dikkat edin. 

[widget-133]

Yorum Yap