SEO Akademi Türkiye'nin En Çok Tercih Edilen SEO Kursu
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Sosyal Medyanın Satın Alma Sürecine Etkisi Nedir?

Sosyal Medyanın Tüketici Satın Alma Davranışına Etkisi 

Sosyal medyanın satın alma sürecine etkisi üzerine düşünmüş müydünüz? Günümüzde gıda, giyim, kozmetik ve elektronik gibi pek çok satın alma kategorisi için öncelikli olarak çevrim içi platformlar tercih ediliyor. Kullanıcılardan gelen yoğun talep doğrultusunda da teknoloji şirketleri ve firmalar, çevrim içi dünyayı kullanıma çok daha elverişli hale getiriyorlar.

Alışverişin büyük olasılıkla dijital platformlar üzerinden gerçekleştirildiği bir düzende elbette satın alma davranışlarının ve kararlarının da çevrim içi düzenden etkilenmesi çok normal. Bunu daha iyi anlamak için şöyle düşünebiliriz. Aslında yeni bir gömleğe hiç de ihtiyacınız yokken Instagram’da bir model veya influencer üzerinde gördüğünüz ve beğendiğiniz için aynı ürünü satın aldığınız zamanlar illaki olmuştur. İşte sosyal medyanın tüketicinin satın alma sürecine etkisini bu şekilde daha iyi anlıyoruz. Şimdi sosyal medya ve alışveriş ilişkisini detaylı bir şekilde ele alalım.

Sosyal Medyanın Tüketici Satın Alma Davranışları Üzerindeki Etkisi Nedir? 

Yapılan araştırmalar, sosyal medya kullanıcılarının ortalama %54’ünün bir ürün satın almadan önce sosyal medyada araştırma yaptığını, %71’inin de sosyal medyada gördüğü gönderilerden esinlenerek alışveriş yaptığını ortaya koyuyor. Yani bu demek oluyor ki kullanıcılar, hem karar vermeden önce hem karar verme sürecinde sosyal medyadan faydalanıyor.

Sosyal medyanın satın alma sürecine etkisi, elbette bununla sınırlı değil. Sosyal medya ve alışveriş arasındaki etkileşim arttıkça tüketicilerin alışkanlıkları da değişmeye başladı. Artık alışveriş yapmak için “ihtiyaç” öncelikli bir faktör olmaktan çıktı. Onun yerine “beğenme, fark edilmeyi amaçlama ve modaya uyma” gibi kavramlar belirdi. 

Sosyal Medyanın Tüketici Davranışlarına Etkisi – Satın Alma Kararlarımız Nasıl Etkileniyor?

Dünyanın her bir yanındaki tüketiciler, artık ceplerinde satın alma güçlerini taşıyor. Bu ne demek oluyor? Artık bir ürün satın almadan önce uzun uzun araştırma, yakınlardan fikir alma, mağaza mağaza gezme ve bekleme gibi süreçlerden oldukça uzağız. Şu anda dünyanın herhangi bir noktasındaki bir ürünü almak için yalnızca cep telefonumuzun veya tabletimizin olması yeterli. Şimdi sosyal medyanın satın alma sürecine etkisini, değişen koşullar özelinde değerlendirelim.

Eskiden her birimiz, bir ürün satın almadan önce alışverişe çıkmak için bir zaman ayırmak zorundaydık. Aynı şekilde bir ürünü beğenebilmemiz için televizyon veya gazetede reklamlarını görmemiz ya da çevremizden tavsiye almamız gerekirdi. Artık sosyal medya platformları aracılığıyla pek çok ürüne anında erişebiliyor, değerlendirmeleri okuyarak olumlu/olumsuz fikir sahibi olabiliyoruz.

Sosyal medyanın satın almaya etkisini fark ettiğimiz bir diğer konu da sosyal kanıtın gücü. İnsanlar sosyal medya hesaplarında bir ürünle ilgili olumlu yorumlar yazdıkça pek çok kişiyi de o ürünü satın almaya teşvik ederler. Özellikle “faydalı, hızlı sonuç veren, pratik ve kullanışlı” gibi anahtar kelimeler doğrudan satın alma mekanizmasını harekete geçirir. 

Sosyal Medyanın Tüketicinin Satın Alma Gücünü Artırdığı Kanıtlanmış Bir Gerçektir!

Facebook, Twitter, Instagram ve Tiktok gibi sosyal medya platformlarında paylaşılan her bir gönderi, kullanıcılar üzerinde önemli etkiler bırakır. Daha net bir ifadeyle olumlu yapılmış bir yorum, kullanıcının hiç de ihtiyacı olmayan bir ürünü satın almasını teşvik edebilirken aynı şekilde olumsuz değerlendirmeler de satın alma kararlarını bozabilir.

Sosyal medyanın satın almaya etkisini Y ve Z kuşağı üzerinde daha net bir şekilde görebilmek mümkün. Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki her sosyal medya platformu farklı. Dolayısıyla da her platformun her hedef kitleyi etkilemesi mümkün değil…

[widget-134]

Yorum Yap